[...] - Czarne jagody lub borówki amerykańskie. Są wspaniałym ęródłem antocyjanów, które są niebieskimi barwnikami i przeciwutleniaczami. Zwalczają uszkadzające komórki ciała wolne rodniki, wzmacniają wzrok. Szklanka tych jagód to aż 4 g błonnika i tylko 56 kcal. - Czerwoną paprykę. Jeśli dodasz ją do sałatki, poprawisz jej smak i wartość [...]
[...] regenerację. Działanie antyoksydacyjne u sportowców Obce substancje, które przenikają do organizmu, są wchłaniane przez białe ciałka krwi a następnie przekształcane w tzw. wolne rodniki. Wolne rodniki niszczą błony komórkowe i powodują szkody w DNA. L-glutamina, która uczestniczy w tworzeniu antyoksydantów i glutationu odgrywa kluczową rolę w [...]
[...] sam alkohol chodzi a o czerwone wino i zawarte w nim polifenole w tym flawonoidy i resweratrol. To te składniki fenolowe mają dobroczynny wpływ na nasz organizm i zwalczają wolne rodniki. Niemniej ostatnie badania wskazują, że zawarty w winie alkohol blokuje w ok 80-95% wchłanialność naturalnych polifenoli z wina, więc w tej sytuacji lepiej [...]
Nie pisałem że mnie węgle zamulają. Dietę tłuszczową - nie - dziękuję. Ponadto, co do zakwaszania organizmu - raczej nie. wolne rodniki?-ten temat to wymysł koncernów farmaceutycznych sprzedajacych produkty typu capivit. Oliwa z oliwek, omega 3 -8 kapsów dziennie, witaminy ( chelaty), hmb.. Nie, nie sądze że zjadają mnie wolne rodniki,jedna z [...]
[...] 1g mogą nieśc za sobą negatywne konsewkencje co jest zwiazane własnie z aktywnością antyrodnikową wit C. Możliwe że pisze się o tym za mało, ale stres oksydacyjny i wolne rodniki są nam NIEZBĘDNE, ich nadmierna aktywnośc jest problemem. Poza tym jeśli dobrze pamiętam to wit C, choć faktycznie działa w pakiecie z koenzymem Q (i [...]
[...] dla organizmu allicyny. Związki siarkowe czosnku pospolitego (w tym allicyna) wykazują silną aktywność antyoksydacyjną. Zmniejszają o 60% poziom zniszczeń wywoływanych przez wolne rodniki. Jednocześnie podnoszą o 40% poziom wewnętrznych antyoksydantów, samodzielnie produkowanych przez ludzki organizm. Typem budowy zbliżają się do kwasu liponowego [...]
[...] E, witamina A oraz beta karoten to kolejne związki antyoksydacyjne. Witamina E działa synergistycznie z witaminą C oraz witaminą A. Zapobiega niszczeniu komórek przez wolne rodniki. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem Witamina A również jest potrzebna do ochrony przed infekcjami. [...]
[...] wykorzystane w leczeniu i profilaktyce dolegliwości przekwitania. Maca może być polecana w okresie rekonwalescencji. Fenolokwasy i polifenole oraz flawonoidy wymiatają wolne rodniki i nadtlenki. Izotiocyjanianom są przypisywane właściwości redukowania zapadalności na nowotwór wątroby i piersi. Alkaloidy Maca, makamidy, wielonienasycone [...]
[...] za rozpad tkanki mięśniowej, może działać tylko w bardzo kwaśnym środowisku. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne – pomaga zwalczyć, niebezpieczne dla zdrowia, wolne rodniki. Dodatkowo zapobiega szeregowi szkodliwych efektów powstających z powodu utleniania podczaswysiłkowego. Pomaga chronić serce – zarówno w sposób [...]
[...] – przyspiesza zatem zmniejszanie wagi, pośrednio zwiększa wydzielanie insuliny w trzustce, działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne chroni tkanki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, dzięki czemu zwalnia postęp miażdżycy, i innych powikłań cukrzycy, obniża poziom całkowitego cholesterolu, „zły” cholersterol LDL, poziom triglycerydów, [...]
[...] jest zaburzona m.in. przez nagromadzenie się mutacji w mitochondrialnym DNA. Jak w wiemy w trakcie oddychania komórkowego, w którym wytwarzana jest energia tworzą się wolne rodniki, które są bardzo reaktywne przez co mogą reagować z mitochondrialnym DNA i go uszkadzać. Dlatego warto spożywać jedzenie z przeciwutleniaczami, które wyłapują [...]
[...] absolutnie witalna dla funkcjonowania wielu systemów organizmu. Jej rola w organizmie jest niezastąpiona. Skutecznie niszczy zarazki chorobotwórcze, pasożyty, mikroby oraz wolne rodniki prowadzące do infekcji. Wzmaga również odporność komórek obronnych oraz nasila produkcję substancji odpornościowych, które zapobiegają rozprzestrzenianiu się [...]
[...] przed zawodami, powinni przyjmować większą dawkę tej witaminy..." - dalej nie piszę. Masz do dostęp do netu tak samo jak ja. Sądzę też, że zdajesz sobie sprawę, że witamina C doskonale zwalcza wolne rodniki i w przypadku kulturystyki warto ją przyjmować bezpośrednio po treningu... Zmieniony przez - Hardened w dniu 2007-02-24 17:28:16
[...] Cochrane (230 000 osób) wykazał, że tabletki z antyoksydantami nie mają wpływu na zmniejszenie przypadków śmiertelnych, a nawet mogą zwiększać ryzyko śmierci. Uważa się, że wolne rodniki są odpowiedzialne za starzenie się i różne choroby, ale to tylko teoria, która może być prawdą lub nie. Poza tym wolne rodniki są istotnym elementem niezbędnym [...]
Mawashi - rozumiem intencje, ale zauważ że to własnie kortyzol i wolne rodniki sprawiają że się stażejemy i w końcu umieramy, dlaczego witamina E nazywana jest witaminą młodości ? bo najlepiej zwalcza wolne rodniki powstrzymując degradację komórek, kiedyś spekulowano co jest kluczem do skutecznego rozwoju mieśni, czy ich szybka regeneracja i [...]
[...] ostatnio też słyszałem, że smalec też jest dobrym tłuszczem do smażenia, ale jak się okazuje ma sporo kwasów jedno i wielonasyconych (ponad 50%) więc jak to z nim jest? Podobna sprawa ma się z masłem klarowanym... Czym więcej odpowiedzi tym więcej pytań:) Czy wolne rodniki pojawiają się w temperaturze dymienia czy to są dwie odrębne sprawy?
[...] diecie i bierze udział w tworzeniu substancji międzykomórkowej kości, chrząstek i tkanki łącznej. Sprzyja też rozwojowi mięsni. Lizyna działa jako przeciwutleniacz i atakuje wolne rodniki wywołujące choroby. Badania wykazały, że proglutaminiam argininy i jednochlorek lizyny stanowią jedyną kombinację aminokwasów, która przyjmowana doustnie, [...]
Mawashi - rozumiem intencje, ale zauważ że to własnie kortyzol i wolne rodniki sprawiają że się stażejemy i w końcu umieramy, dlaczego witamina E nazywana jest witaminą młodości ? bo najlepiej zwalcza wolne rodniki powstrzymując degradację komórek, kiedyś spekulowano co jest kluczem do skutecznego rozwoju mieśni, czy ich szybka regeneracja i [...]